dinsdag 4 november 2014

Een kniebrace tijdens het hardlopen: waar moet ik op letten?



Hardlopen is een fijne en makkelijke manier om je conditie op peil te houden. Je hebt namelijk geen sportvereniging of speciale ruimte nodig om lekker aan de gang te kunnen. Gewoon sportschoenen aan en lekker lopen. Het plezier gaat er al snel van af wanneer je niet kan lopen door een vervelende blessure. Een veel voorkomende blessure bij het hardlopen is pijn aan de knie. De knie is tijdens het lopen constant in beweging en als deze beweging pijn doet, dan is lopen echt niet meer mogelijk.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen om de kniepijn te verzachten en het weer mogelijk maken om een lekker rondje te kunnen lopen. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is een kniebrace. Een brace geeft het kniegewricht meer ondersteuning en helpt slijtage tegen te gaan. Om helemaal goed te profiteren van deze werking is het belangrijk de juiste kniebrace te kopen.

Bij het uitzoeken van een goede kniebrace is het belangrijk om eerst professioneel advies in te winnen. Je fysiotherapeut weet het beste welke brace je nodig hebt en bij het verkooppunt kunnen ze je nog verder van advies voorzien. Maar het is in ieder geval goed om op de volgende eigenschappen te letten bij het uitzoeken van je nieuwe brace:

  • Flexibel. Zoals ik al zei is de knie tijdens het hardlopen constant in beweging. Een kniebrace moet hier in mee kunnen gaan. Dit betekent dat de brace van flexibel materiaal moet zijn. Anders wordt het lopen bemoeilijkt en kunnen de klachten nog erger worden.

  • Scharnieren. De knie buigt vaak tijdens het lopen en het is juist belangrijk om tijdens deze beweging extra ondersteuning te krijgen. Door de scharnieren krijgt de knie extra steun.
  • Ademen. Wie regelmatig hardloopt weet één ding zeker: je gaat zweten. Dit geldt ook voor je knie. Daarom is het wel zo fijn als de brace die zo strak om je knie zit kan ademen. Ademend materiaal zoals Airmesh zorgt voor meer comfort en ventilatie.
  • Banden. Een kniebrace moeten dragen is al niet ideaal, maar het wordt helemaal vervelend als hij ook nog de hele tijd afzakt. Het is daarom belangrijk dat de kniebrace die je wilt hebben beschikt over geheel rondgaande banden, zodat de brace niet kan afglijden tijdens het lopen.
Hoewel een kniebrace veel verlichting kan brengen is het natuurlijk geen wondermiddel. Bij knieklachten is het altijd raadzaam om naar de fysiotherapeut te gaan. Een brace is dan ook geen vervanging voor het uitvoeren van oefeningen ter versterking van de knie of goede schoenen.

Hardlopen kan best een belasting zijn voor je lichaam en het is belangrijk om er goed voor te zorgen.
Weet je niet waar je je kniebrace wilt kopen? Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Mijn Brace, een webshop die kniebraces aanbiedt tegen aantrekkelijke prijzen en een korting tot wel 22%! Hier vind je hun assortiment: http://www.mijnbrace.nl/shop/kniebrace/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten