maandag 29 september 2014

Herstel van gebit door middel van facings

Herstel van gebit door middel van facings

Al enige tijd verdiep ik me in het verbeteren van mijn gebit. Hoewel mijn gebit er redelijk gezond uit ziet, wil ik toch hier en daar wat schade en spleetjes laten wegwerken. De tandartsen van Ivory & Ivory hebben mij veel informatie gegeven over de mogelijkheden. Een erg populaire behandeling die op moment veel wordt toegepast zijn facings. In dit blog zal ik jullie meer vertellen over facings.
Facings zijn eigenlijk laagjes die op je tanden worden geplaatst om bijvoorbeeld oneffenheden, spleetjes, schade en verkleuringen te herstellen. Het is een tandkleurig laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt. Porselein is over het algemeen duurder dan composiet.

Composiet facing

De behandeling met composiet gaat in de volgende stappen:

1. Kiezen van de juiste kleur: je gebit zal witter ogen, maar het moet wel natuurlijk blijven.
2. Afslijpen van de tand: soms wordt er een dun laagje van het oppervlak van de tand afgeslepen, zodat er ruimte vrij komt voor de facing.
3. De facing vastplakken: De facing wordt vastgeplakt met een hechtlaag, hiervoor wordt het eerst behandeld met een zuur.
4. Facing in juiste vorm slijpen: Om te zorgen dat de facing hard wordt, schijnt de arts er met een speciale blauwe lamp op. Vervolgens wordt hij in de juiste vorm geslepen en/of gepolijst.
Porseleinen facing
De behandeling van een porseleinen facings gaat iets anders:
1. Kiezen van de kleur: tijdens de eerste behandeling wordt door middel van een kleurenpalet de gewenste kleur gekozen. Deze keuze wordt vervolgens doorgegeven aan het tandtechnische laboratorium die de facing gaat maken.
2. Afslijpen van de tand: in bijna alle gevallen moet er glazuur worden weggeslepen, omdat de porseleinen facing minimaal een halve millimeter dik moet zijn.
3. Tandtechnisch laboratorium: de tandarts maakt een afdruk en die gaat naar het tandtechnische laboratorium, waar de facing in de juiste vorm wordt gemaakt.
4. Plakken: Bij de tweede behandeling wordt de  tand bewerkt met een zuur en vervolgens wordt de facing met een bepaalde hechtlaag op jouw tand geplakt.

Hoelang gaan facings mee?

Dat is geheel afhankelijk van de situatie en hoe je ermee omgaat. Er kan bijvoorbeeld schade ontstaan door tandenknarsen, verkeerde manier van eten (veel harde dingen) en verkeerd gebruik van tanden (iets bijvoorbeeld met je tanden open maken). Ook kunnen er bij het drinken van veel koffie en thee en bij het roken sneller verkleuringen ontstaan. Gemiddeld zullen ze zo’n 8 jaar meegaan.
Is het pijnlijk?

Bij het slijpen van het tandglazuur gaan ze minder diep dan bij bijvoorbeeld boren. In tegenstelling tot boren zal het dus vrijwel niet pijnlijk zijn. Wel kan het als een vreemd/vervelend gevoel worden ervaren. Indien er eerst een reparatie aan te tand dient te worden gedaan vindt er in veel gevallen wel een verdoving plaats.

Voor meer informatie over facings raad ik jullie aan om contact op te nemen met Ivory & Ivory.

Website: www.ivory-ivory.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten