woensdag 29 oktober 2014

De Indonesische taalgids

Wanneer een reis naar Indonesië aanstaande is, staat je een enorm avontuur te wachten. Wanneer je in Jakarta aankomt wordt je verbaasd door de grootte van de stad. In de hoofdstad wonen dan ook maar liefst 8,9 miljoen mensen. Met name jezelf een weg wanen door de stad is erg lastig, met name omdat je (waarschijnlijk) de taal niet kent. De manier om je avontuur door Indonesië wat gemakkelijker te maken is door een aantal woorden van de taal te leren spreken. 

Je trip

Wanneer je aankomt op het vliegveld wil je natuurlijk eerst naar je hotel of hostel om even bij te komen van de lange reis. Een taxi is in dit geval wel handig. Een taxi vertaald in het Indonesisch is gemakkelijk, namelijk: taksi. Eerst even wat geld halen is niet onbelangrijk. Dus op zoek naar een pinautomaat! Je kan vragen om uang, geld of een bank, dat je simpelweg vertaald als bank. Eenmaal aangekomen in het hotel is het heel begrijpelijk dat je trek hebt gekregen en even wat wilt eten. Nu kun je heel makkelijk naar de McDonalds vragen natuurlijk, maar je bent ten slotte wel in Indonesië. Vraag daarom naar makan, oftewel eten of vraag naar een restoran, wat restaurant betekend.
De volgende dag is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Misschien de dichtstbijzijnde berg beklimmen? Vraag dan naar gunung. Stom! Drinken vergeten mee te nemen uit de supermarkt (toko serba ada)? Iedere Indonesiër zal je kunnen vertellen waar je wat te drinken zult vinden in de buurt als je vraagt naar minum. De bergtocht was een prachtige eerste ervaring in Indonesië en deze ervaring willen jullie graag met je geliefde thuis delen. Schaf dan een karcis aan, wat kaartje betekent, om op te sturen naar huis. Maar jullie willen natuurlijk wel weten wat dat kaartje kost, daarom vraag je berapa harganya karcis? We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar het kan altijd voorkomen dat er iets ongelukkigs gebeurt op vakantie. Als je het gevoel hebt dat je naar het ziekenhuis toe moet, dan kun je vragen naar rumah sakit.

Deze basiswoorden zullen vaak van pas komen. Wat vind jij het meest nuttige woord in het Indonesisch?

Voor meer informatie over Indonesië, kijk op: www.smaragd-reizen.nl/vakantie-indonesie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten