donderdag 6 februari 2014

De nadelen van in de winter sporten



Vorst en kunstgras

De winter is aangebroken (al een tijdje), maar dit jaar valt de winter wat warmer uit. Voor de sporters onder ons is dit positief, want in tegenstelling tot de voetballers kunnen de hockeyers niet meer sporten op een bevroren veld. Vroeger heb ik zelf gehockeyd en was ik altijd sneu als mijn wedstrijden niet meer doorgingen vanwege vorst. Gelukkig hadden we altijd een periode van zaalhockey, waardoor we nog lekker konden sporten.
Zo willen we kunstgras zien.



Maar wat doet vorst nou met kunstgras?

Er zijn 4 verschillende omstandigheden waar kunstgras mee te maken kan krijgen.
1. Kale of droge vorst; het gaat hier om een hoge luchtvochtigheid of bij neerslag. In principe zou dit geen problemen moeten kunnen geven met het sporten op zo’n veld.
2. Rijp; dit is het witte laagje die je vaak in de winter op velden ziet liggen. Dit wordt veroorzaakt door de bevriezing van de waterdamp in de lucht, die dan neerkomt op het veld. Ook in dit geval zou gewoon door gespeeld kunnen worden, maar is er sprake van hardnekkige rijp dan kan het zijn dat het veld glad wordt. Dit is natuurlijk gevaarlijk voor spelers.
3. IJzel of onderkoelde regen; dit is bevroren regen op het veld. Dit kan erg glad worden en dus gevaarlijk voor spelers. Vaak verdwijnt ijzel wel weer snel dus zou een spel hervat kunnen worden na een aantal uren.
4. Sneeuw; ook sneeuw is gewoon bespeelbaar alleen kan het voor de sporters wat gevaarlijk worden indien het glad wordt.

Nu ben ik toch blij dat ik altijd lekker warm de zaal in kon gaan als het vroor buiten.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten