woensdag 5 februari 2014

Verbeter door logopedie, de taalontwikkelingen van uw kind!



Ik beoefen nu 5 jaar het vak logopedist uit, ik werk bij Connect Logopedie in Zwolle, en doe dit met veel plezier. Ik vind het fijn om resultaten te zien bij kinderen en ontwikkelingen te zien verbeteren. Een logopedist begeleidt vaak kinderen maar ook volwassenen met uiteenlopende problemen. Hierbij kun je denken aan problemen op het gebied van spraak, mondgedrag, stem en taal. In deze blog wil ik jullie wat vertellen over het onderdeel taalontwikkeling.

Taalontwikkeling
Alle mensen hebben een taalaanleg. Zoals ieder kind op een gegeven moment gaat lopen, zo gaan kinderen ooit een taal verstaan en spreken. Bij de één duurt dit echter wat langer dan bij de ander. Er zijn drie mechanismen die bij taal een belangrijke rol spelen:
·        

  •  Drang tot communicatie

Kinderen leren het taalaanbod dat zij krijgen. Dit komt omdat ze al vanaf jongs af aan betrokken zijn, bij de taal die gesproken wordt. Kinderen hebben een sterke drang om mensen te begrijpen en om hen te beïnvloeden en betekenissen aan hen over te dragen.
·      

  •    Hypothesen toetsen

Kinderen die een taal leren, maken in eerst instantie veel fouten. Uit de reacties op die fouten maken zij op dat het niet correct is. Zo leren zij continu bij. Met vallen en opstaan worden de taalregels geleerd.
·        

  •  Co-constructie

Een taal leren gebeurd niet door te imiteren, maar door zelf nieuwe uitingen uit te proberen. Keer op keer produceren kinderen uitingen die ze nog nooit eerder gehoord hebben. Voor het uitproberen zijn andere mensen (volwassenen) nodig. De taalontwikkelingen hangt sterk af van de omgeving waarin een kind de taal leert.

Het vervolg
Wanneer het kind tekort heeft gekregen tijdens de taalontwikkelingen kunt u contact opnemen met een logopedist. Tijdens de behandeling wordt er gewerkt met veel plaatjes en kleuren, hierop reageren kinderen goed en zo wordt de behandeling optimaal door het kind opgenomen. Het is belangrijk dat ouders/verzorgers betrokken zijn bij de behandeling, zodat ouders/verzorgers tijdens de behandeling daarnaast, zelfstandig kunnen werken aan het verbeteren van de taalontwikkelingen van hun kind.

Heeft u ervaring met de zorg van een logopedist?! Ik ben erg benieuwd naar uw verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten